Brann bekrefter: To spillere ute av klubben etter Nachspiel-skandalen

Det har stormet bra rundt sportsklubben Brann den siste uken, nå har to spillere måtte gå ut av klubben som følge av skandalen.

Kristoffer Barmen har fått sparken av Brann. Han hadde kontrakt ut 2025, mens keeper Mikkel Andersen og klubben er enige om å terminere hans kontrakt som konsekvens av situasjonen og opplevelsene han og hans familie har vært utsatt for. De andre spillerne på nachspielet får skriftlige advarsler.

I etterkant av nachspielet har flere av spillerne i Brann vært utsatt for kritikk og hets fra omverden. Keeper Mikkel Andersen og hans familie ble oppsøkt på nattestid på sin privatbolig og har opplevd situasjonen som truende og svært ubehagelig, skriver sportsklubben videre.

– Mikkel Andersen har på eget initiativ valgt å terminere kontrakten og returnere til Danmark. Hetsen han og hans familie ble utsatt for er uakseptabel og har vært en stor personlig belastning på toppen av en fra før svært krevende situasjon etter at han deltok på nachspielet. Vi ønsker Mikkel og hans familie alt godt, sier Johannesen.

Brann har etter grundige utredninger og prosess med Barmen og hans advokater valgt å gå til oppsigelse av arbeidsforholdet. En vesentlig del av begrunnelsen for at denne spilleren får en strengere reaksjon enn de spillerne som har mottatt skriftlig advarsel, er at Barmen blant annet hadde en sentral rolle i gjennomføringen av nachspielet.

Til Avisa-Vest uttalte fredag ettermiddag Barmens advokat Eirik Monsen at situasjonen har og er svært tøff for hans klient.

I pressemeldingen Monsen skriver advokaten at Barmen føler seg urettferdig behandlet.

Daglig leder i sportsklubben Brann, Vibeke Johannesen kjenner seg ikke igjen i kritikken fra Monsen.

– Vi registrer at advokaten til Kristoffer Barmen i en pressemelding i dag kritiserer prosessen og sier at oppsigelsen kom overraskende. Vi har den siste uken hatt tett dialog med Barmens advokater og innkalte tidlig denne uken til et drøftelsesmøte. Vi utsatte møtet i to dager av hensyn til det presset som Barmen åpenbart er under. Vi har hele tiden hatt tett dialog og kritikken er derfor grunnløs, mener Brann-lederen.

– Har jobbet intensivt

– Klubben har siden 11. august jobbet intensivt med å komme til bunns i de svært alvorlige tillitsbruddene fra 12 av våre spillere. Vi har undersøkt, vurdert og konkludert på forholdene som skjedde på middagen, barbesøket og nachspielet på stadion. Det har versert mange rykter og spekulasjoner. Mye av dette har vi ikke funnet bevismessig dekning for. Vår jobb har vært å avdekke hva som faktisk har skjedd. Det har tatt tid. Undersøkelsene viser brudd på retningslinjer, alminnelige normer, smittevernregler og rimelige forventninger til våre ansatte. Vi har derfor valgt å gå til oppsigelse av en av våre spillere og gitt ti andre spillere alvorlige skriftlige advarsler, sa Vibeke Johannesen på pressekonferansen.

Det var fredag i forrige uke at nyheten kom om at politiet etterforsker et mulig seksuelt overgrep i på nachspielet og det er ikke Barmen som er mistenkt i saken.

Mens ti spillere får en skriftlig advarsel, velger klubben altså å sparke unggutten.

– Det har vært drukket alkohol, man brukte Stadion til arena for nachspiel, man hadde med syv utenforstående gjester: Alt dette er brudd på klubbens retningslinjer, på våre normer, på sunn fornuft og alle våre forventninger, sier Johannesen.

Daglig leder Vibeke Johannesen i Sportsklubben Brann på pressekonferansen fredag kveld.

– Tungt

Hun beskriver det som tungt men nødvendig å reagere hardere overfor Kristoffer Barmen enn resten av nachspiel-deltakerne. Vegard Forren sin kontrakt ble som kjent terminert allerede dagen etter at saken ble kjent.

– Vi skulle gjerne hatt Kristoffer med videre, men det har skjedd mye siden den gang. Våre undersøkelser viser at Barmen blant annet hadde en sentral rolle i gjennomføringen av nachspielet, sier Johannesen.

Etter nachspielet sist uke innrømmet Kristoffer Barmen at han hadde vært til stede. Han karakteriserte seg selv som deltaker på festen.

Barmen kom til Brann som tiåring. Han har spilt 250 kamper for førstelaget og scoret 35 mål.

Kan ikke aksepteres

– Det viser seg at det er holdninger i deler av denne klubben som ikke er forenelig med toppidrett eller det å være en medlemsorganisasjon. Vi må nå jobbe hardt med å bygge en bedre kultur, sier Branns styreleder Birger Grevstad jr.

– Det er trist å gå til oppsigelse av en mangeårig spiller, men det som har kommet frem i denne saken kan ikke aksepteres, sier han.

Han bekrefter også at Barmen ikke får med seg en sluttpakke når han nå blir oppsagt.

Branns styreleder Birger Grevstad jr på dagens pressekonferanse.