Avisa-Vest kommentator Kristian Eik: – Velger offisielle personer enkelte farger for og spre et politisk-budskap eller standpunkt?

Er disse fargevalgene bevisste eller ubevisste? det tar vår kommentator for seg i denne kronikken

Av: Kristian Eik   2020-08-13 10:21:05 
  Sist oppdatert 2020-09-11 18:54:07 

Et hyperfokus på fargevalg er ofte feilslått. Det er sjeldent du om morgenen står ved klesskapet og tenker «nå skal jeg velge denne fargen, fordi …». Jeg skjønner at det er kjønnsforskjeller ute og går her, og spesielt forskjell når det kommer til mennesker tilknyttet det politiske offisielle-miljøet, men mitt inntrykk er at det er enkelt å overtenke disse tingene.

Et av de tidligste bildene av Ivanka Trump fra 1996 er av henne i slutten av tenårene sittende på sitt far sitt fang. Det er et veldig spesielt bilde, men der hun sitter i hvite klær. Det er selvfølgelig mulig at hun nå bruker hvit bekledning i opposisjon til krav om at man må ha på deg svart eller laste opp svarte bilder på sosiale medier fra Black Lives Matter (BLM) og andre venstreradikale fanatikere.

Det finnes eksempler der folk har fått sparken etter å ha lastet opp et hvitt bilde til sosiale medier, så galskapen i USA er komplett og man skal være forsiktig med å le for hardt av det som nå foregår. Dette kan, og vil, raskt utvikle seg til blodig alvor og en borgerkrig, som flere og flere nå får øynene opp for at det amerikanske samfunnet nå står på randen av.

I dagens situasjon, hvilke oppegående person ville ikke stilt seg i opposisjon mot venstre-mobben og deres uendelige krav, som er intet annet enn en maktdemonstrasjon ovenfor andre mennesker heller enn oppriktig mente krav om rettferdighet, som det hevdes? Når man ser videoer av en mørkhudet mann kreve at en tilfeldig forbipasserende hvit kvinne går ned på kne for å unnskylde seg sin «hvithet», eller hvite mennesker skal vaske føttene til mørkhudet mennesker, så er dette en form for ydmykelse som ikke kommer fra et godt sted, og dette setter virkelig sinnet i kok.

Man introduserer en rasisme mot hvite der man trodde at rasismens æra var forbi. Mennesker som ikke har hatt noe med fortidens slavehandel å gjøre blir beskyldt for å være medvirkende i en moderne slave-mentalitet mot mørkhudet. «Alle hvite er rasister» ligger til grunn for denne rykende ferske ideologien, som er verdt å ta avstand fra.

Blant BLM sine «krav til hvite«, er at hvite som ikke har etterkommere, signerer arven sin til, eller gir bort sine eiendeler til en mørkhudet familie. Hvis dette høres noe kommunistisk ut, så har dette klar sammenheng med at en av lederne av organisasjonen Black Lives Matter, Patrisse Cullors, i 2015 beskrev seg selv, BLM og deres virke som «trente marxister». På BLM sine nettsider så kan vi lese at «vi forstyrrer den Vesterlige kjernefamilie-strukturens nødvendigheter ved å støtte hverandre som en forlenget familie og «landsbyer» som kollektivt tar seg av hverandre, spesielt våre barn, til den grad mødre, foreldre og barn er komfortable».

Hvis det å kle seg i hvitt er en fungerende måte å motvirke BLM på, så er jeg gjerne med på kleskoden, men jeg er redd for at dette er heller bare en overfokusering. Spesielt fra venstreradikale, som nå samfører sosiale medier fra alt som er hvitt. Jeg er også redd for at dette fargespillet heller ikke har en nevneverdig effekt annet enn å spille ball over til ekstremistene i samfunnskonflikten.

Konsekvensene av en slik heksejakt bør heller ikke bagatelliseres. Måten BLM og Antifa har handlet på siden Floyd-demonstrasjonene er intet mindre er terrorvirksomhet, og det vil få langvarige konsekvenser for de politikerne som har neglisjert sin ansvars-rolle i et håp om å skade Trump, og for de som har deltatt i voldelige opptøyer de siste månedene. Har utallige lokaler og nabolag blitt brent til grunne, det har vært bilbranner, rasering av politistasjoner, en trailersjåfør ble dratt ut av førerhuset og skamslått av BLM-opprørere, og ved en annen hendelse ble en BLM-opprører drept idet en mann av somalisk bakgrunn kjørte på henne, i det de «demonstrerte» ved en avsperret motorvei, rett rundt en sving, kledd i svart midt på natten.

Det er utallige hendelser der bilister har blitt forsøkt dratt ut av sine biler og banket opp eller truet med våpen, for så å trykke på gasspedalen i panikk og blitt beskyldt for å «forsøke å kjøre på demonstranter» som har kommet frem i pressen, som kynisk bruker de lovløse tilstandene til å lage klikk-vennlige artikler, og å legge skylden på Trump ved enhver anledning som tilsynelatende byr seg.

Trump har forsøkt å sende inn militæret for å bistå delstatene i å opprettholde lov og orden, etter at politiet sine ressurser ikke strekker til, og i verstefall har fått økonomisk støtte fratatt fra sine demokratiske politikere. Trump, er altså republikaner. Etter at trailersjåføren tidligere nevnt ble banket opp, så nekter trailersjåfører å levere til byer som har fratatt politiet sin støtte, og mange steder gikk politiet ut i streik i juli i år.

Jeg er overbevist om at Ivanka Trump er motstander av BLM og hele den radikale venstresiden, men jeg sliter med å trekke konklusjonen om at hun velger hvitt for å fremme denne motstanden. Hvorfor skulle hun spille venstresidens fargespill? Jeg tror ikke Ivanka fokuserer halvparten så mye på fargevalget, annet enn at hvit er en flott farge å fremstå i på TV og i media, spesielt under en valgkamp. Jeg har selv mange hvite shorter, og har langt inn i skapet til og med en hvit bokse. Og selv om det er viktig å stå imot den galskapen, politiske ideologien og terrorismen som BLM står for, så ville jeg altså ikke gjort det med å kle meg i hvitt.

Men kanskje det bare er meg.

I 2016 kunne vi derimot lese på Minmote.no at Høyre-leder Erna Solberg stemmer blått, men kler seg ofte i rødt. – Ikke tilfeldig, mener fargeekspert. Selv om rødt har vært Arbeiderpartiets farge i over hundre år, dukker Høyres leder og statsministerkandidat Erna Solberg stadig opp i arbeiderbevegelsens hovedfarge på TV-debatter og andre tilstelninger.

Norges fremste fargeekspert, Tove Steinbo (69), tror ikke det er tilfeldig og sier til Minmote.no at:

– Høyres blåfarge er litt kald, mens rødt signaliserer blant annet kraft, styrke, mot og varme. Erna kan også trenge rødfargen, ettersom den underbevisst gir økt styrke og energi, sier Steinbo.

Fargeeksperten mener likevel Solberg bør unngå rødt i offentlige debatter.

– Farger på klær, er litt som emballasjer på forskjellige varer. Rent merkevaremessig bør derfor Erna gå for blått på TV. Det er en god farge når hun skal kommunisere noe utad, og det viser at hun faktisk er Høyres leder, sier Steinbo til nettstedet.

Så min mening er at moteeksperter seg imellom for diskutere hvorfor offisielle personer velger enkelte farger, og kanskje det en gang iblant har relevans for situasjoner, men for meg blir dette en avsporing fra det som virkelig betyr noe politikken og den betydning sier

- - - - ANNONSE - - - -