Apple med hasteoppdatering etter oppdagelse av alvorlig sikkerhetsfeil

Den kritiske feilen som tillater hackingen har vært tilgjengelig i 1,65 milliarder Apple-produkter siden mars.

Den amerikanske teknologigiganten har kommet med en ny sikkerhetsoppdatering etter at det ble kjent at alle selskapets IPhoner, iPad-er, apple watch og macer kan ha blitt hacket med et israelsk hackerprogram.

Det skriver blant andre New York Times.

Feilen ble oppdaget av forskere ved Citizen Lab, en organisasjon tilknyttet universitetet i Toronto, som fant ut av en saudisk aktivists iPhone hadde blitt hacket ved hjelp av det israelske programmet Pegasus. Programmet er utviklet av selskapet NSO-group.

Parter som benytter seg av Pegasus kan få full tilgang til brukernes data, telefonlister, kamera, meldinger og lignende uten at brukeren merker det, skriver avisen.

Citizen lab vil ikke fastslå om det er saudiske myndigheter som har hacket aktivistens telefon.

Dette er første gangen en sikkerhetsfeil av denne typen har blitt oppdaget, ifølge nyhetsbyrået AP.

– Dette programmet kan gjøre alt en iPhone-bruker kan gjøre på deres telefoner og mer til, sier sier researcher John Scott-Railton i Citizen Lab, ifølge New York Times.

Den kritiske feilen som tillater hackingen har vært tilgjengelig i 1,65 milliarder Apple-produkter siden mars, skriver avisen.

Apple har takket Citizen Lab for at de oppdaget sikkerhetsfeilen.

– Angrep av typen som beskrives er veldig sofistikerte, koster millioner av dollar å utvikle og har ofte kort levetid og blir brukt mot målrettede individer, sier Ivan Krstić, sikkerhetssjef i Apple.