Ammoniakk lekkasje fra båt ved Solstrand verft: – Politiet evakuere beboere innenfor 300-meterssonen

Politiet i Møre og Romsdal melder torsdag formiddag om en ammoniakk-lekkasje fra en båt som ligger i dokk ved Solstrand verft i Tomrefjord i Vestnes.

Av: Sandor Dahl og NTB   2020-09-10 09:51:06 
  Sist oppdatert 2020-09-10 11:29:02 

En person skal ha blitt eksponert for lekkasjen, vedkommende er ivaretatt av helse og brannvesen. Vedkommende er spritet ned og dusjet, opplyser politiet.

Det vil foreløpig bli opprettet en 300 meters sikkerhetssone. Politiet ber også om at beboere i området lukker vinduer for å unngå å bli eksponert av gass som føres med vinden.

Politiet har startet evakuering av beboere og personer som oppholder seg innenfor sikkerhetssonen fra verftet i Tomrefjord. Ammoniakklekkasjen er så langt ikke lokalisert, opplyser politiet.

– Dette er en gass som gir eksplosjonsfare, derfor har vi opprettet en sikkerhetssone på 300 meter. Men vi vet ennå ikke omfanget av lekkasjen, sier operasjonsleder Sindre Molnes i Møre og Romsdal politidistrikt til NTB.

– Vi ber om at beboere i området lukker vinduer for å unngå å bli eksponert av gass som føres med vinden.

Klokken 12:30 var politiet i full gang med å evakuere beboere innenfor 300-meterssonen. Det skal det være snakk om rundt 40 personer.

– Vi vet fortsatt ingenting om mengden som har lekket ut, sier Molnes.

– I utgangspunktet har vi kontroll, og evakuering fra sikkerhetssonen er standard prosedyre i forbindelse med gassutslipp, sier Molnes til NTB.

Brannvesenet på stedet jobber iført verneutstyr.

– Har god kontroll på plasseringen av tanken

Vaktleder Arnfinn Klausen ved 110-sentralen sier til Sunnmørsposten at brannvesenet har vært igjennom første fase.

– Det er gjort livreddende innsats på stedet i første omgang. Én person har vært lettere eksponert for lekkasjen og blir behandlet av helsevesenet på stedet. Det skal ikke være kritisk for vedkommende, men det kan være veldig ubehagelig, sier Klausen til Sunnmørsposten.

Ifølge vaktlederen kan ammoniakk gi irritasjon på slimhinner, øyne og i verste fall kvelning.

– Det er ikke flere personer som er direkte eksponert. Helsevesenet har opprettet en saneringspost, mest for brannmannskaper som er i innsats, sier Klausen.

Mannskapene har kontroll på plasseringen av tanken som inneholder ammoniakk. Nå jobber de med å avdekke spesifikt stedet hvor lekkasjen kommer fra, skriver Sunnmørsposten.

Ammoniakklekkasje: Solstrand verft i Tomrefjord. Foto: GOOGLE MAPS.

Vestnes kommune har satt krisestab som følge av ammoniakklekkasjen, skriver NRK.

– Vi jobber nå med å samle trådene, finne ut hvor omfattende dette er og hva vi trenger av personell. Vi vet enda ikke hvor mange personer som er omfatta av sikkerhetssone og hvor mange en eventuelt må ordne alternativ overnatting til, ordfører Geir Inge Lien til NRK.

Saken blir oppdatert.

- - - - ANNONSE - - - -