– Alvorlig smittesituasjon i Bergen: – Viruset sprer seg i sårbare grupper nå er det alvor, folkens!

Det er registrert 43 nye smittetilfeller i Bergen siste døgn: – Det er viktig at vi alle tar smittesituasjonen på alvor, sier byrådsleder Roger Valhammer (Ap).

Av: Sandor Dahl   2020-09-12 14:03:13 
  Sist oppdatert 2020-09-12 17:33:11 

Lørdag innkalte Bergen kommune til pressekonferanse for å orientere om koronasituasjonen. Tilstede var byrådsleder Roger Valhammer (Ap), helsebyråd Beate Husa (KrF) og Bergen kommunes medisinske fagsjef Trond Egil Hansen.

Se opptak fra pressekonferansen om smittesituasjonen i Bergen i vinduet på toppen av saken.

Dermed er totalt 222 nye smittede siste syv døgn i Bergen. Med det er totalt antall smittede i Bergen 1154 siden 28. februar.

– Koronasituasjonen i Bergen er alvorlig. Koronaviruset er dødelig, det har vi smertelig erfart gjennom våren her i Bergen. Vi har allerede hatt ett nytt korona-dødsfall i høst, nå frykter vi at det blir flere, sier Valhammer.

Valhammer varsler enda strammere tiltak hvis smitten ikke blir slått ned nå.

– Smittetallene vi i dag har fått, er høye. På de siste syv dagene har vi registrert 222 nye smittetilfeller i Bergen. Som et sammenligningsgrunnlag tok det nesten en måned i mars for å nå de samme tallene som vi nå ser på en uke. Selv om testkriterier var annerledes da, og vi tester mye mer i dag, så er disse tallene svært bekymringsfulle, sier helsebyråd Beate Husa.

Av de 43 nye smittede er seks personer over 60 år, og 17 personer over 40 år.

Fire beboere og en ansatt ved Gartnermarken Omsorgpluss har fått påvist Covid-19.

– Det betyr at fem beboere ved omsorgssenteret har fått påvist koronaviruset, sier Husa.

Hun understreker på pressekonferansen at dødeligheten ved koronasmitte i denne aldersgruppen er på rundt 50 prosent.

43 nye smittetilfeller siste døgn

Det er registrert 43 nye smittede siden fredag klokken 08.30. Av disse er de fleste nærkontakter til smitteutbrudd i ulike miljøer.

Selv om det totale antall nye smittede er høyt, er det allikevel oversiktlig at de fleste er nærkontakter. Det betyr at smitteveien er kjent for de fleste, og at nærkontakter sitter i karantene. Det er 6 personer uten kjent smittevei. Erfaringsmessig finner man ofte smittekilden i forbindelse med smitteoppsporingen.

Medisinsk fagsjef: – Respekter karanteneplikten

– Dette viser hvor viktig det er å følge reglene, respektere karanteneplikten, holde avstand og ha god håndhygiene. Og er du syk med luftveissymptomer blir du hjemme til du er frisk igjen, sier medisinsk fagsjef Trond Egil Hansen.

Han ber i tillegg folk om å holde oversikt over hvem de har nærkontakt med.

– Nå er det alvor, folkens, sa han.

Tiltakene i Bergen:

  • Det anbefales å bruke munnbind på kollektivtransport i situasjoner med trengsel der 1 meters-regelen ikke kan overholdes (gjelder ikke barn under ungdomsskolealder).
  • Antall personer som deltar på både private sammenkomster og offentlige arrangementer reduseres. På private sammenkomster kan det nå maksimalt være 10 personer til stede. På offentlige innendørs arrangementer kan det maksimalt være 50 personer til stede. For utendørs arrangement gjelder den nasjonale grensen på 200 personer.
  • Det innføres besøksrestriksjoner på kommunale helseinstitusjoner. Ordningen med en times besøk i uken gjeninnføres.
  • På skjenkesteder, restauranter, kafeer og kantiner, skal gjester legitimere seg, og det skal føres oversikt over gjester som har vært til stede. Denne bestemmelsen gjelder ikke på takeaway-salg.
  • Dette gjelder for en periode på ti dager, fra 8. til og med 18. september.

Kilde: Bergen kommune.

- - - - ANNONSE - - - -