Alle arrangementer over 500 avlyses til 1 september

Lørdag holdt kulturminister Abid Q. Raja (V) en pressekonferanse for å presentere de nye regler for store arrangementer i sommer.

Av: Sandor Dahl   2020-04-25 11:28:39 
  Sist oppdatert 2021-01-12 11:40:11 

Kulturdepartementet opplyste i innkallingen at temaet på pressekonferansen er regler for store arrangementer denne sommeren.

– Alle arrangementer med over 500 deltagere avlyses til 1. september, sier kulturminister Abid Q. Raja (V).

Beslutningen for arrangementer for færre enn 500 utsettes, og besluttningen kommer på torsdag.

Rådet fra både FHI og heldedirektoratet kom i dag, det andre kommer på torsdag. Det er delt på arrangementer over 500 og under 500.

Alle arrangørene vil helst holde sine arrangementer og artistene vil helst spille. Det nåværende forbudet mot å holde store arrangementer varer fram til 15. juni.

– Regjeringen tar ikke en beslutning uten faglig råd fra Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet, sier Raja.

Tidligere i april var beskjeden at alle idrett- og kulturarrangementer som ikke kan ivareta kravet om to meters avstand og grupper på maks fem mennesker, vil være forbudt fram til 15. juni.

Lørdag forteller Raja at de forlenger forbudet mot arrangementer som samler over 500 mennesker til 1. september.

Når det gjelder avgjørelsen for arrangementer for færre enn 500 mennesker, skal denne komme torsdag neste uke, sier kulturministeren.

– Det har vært et stort påtrykk fra festivalarrangører, konsertarrangører og idrettsarrangører om at det må komme en beslutning fra regjeringen, og at denne må komme fortest mulig, sier Raja.

Raja opplyste tidligere i april at både Bislett Games og Holmenkollstafetten utgikk. Bergenfest, som skulle arrangeres fra 10.- til 13. juni, utgikk, og i tillegg ble seriestarten i fotball nok en gang utsatt.

Kulturministeren varslet da at det «ser vanskelig ut» for festivalsommeren, men at en avgjørelse ville bli tatt senest i starten av mai.

Flere arrangører ba om avklaring

Flere arrangører har bedt Raja om en rask avklaring på hva som vil skje videre.

I forrige uke sa daglig leder Tone Østerdal i Norske konsertarrangører at det er vanskelig å se for seg at festivalsommeren kan gjennomføres som vanlig.

Østerdal etterlyste et forbud mot å arrangere festivaler. Uten at regjeringen har lagt ned forbud, vil arrangører som avlyser sitte igjen med det juridiske og økonomiske ansvaret, påpeker hun.

Også innen idretten er de usikre på hva som vil skje til sommeren. Norway Cup er blant turneringene som lurer på om de må avlyse.

– Vi holder fortsatt håpet oppe og lyset tent i enden av tunnelen. Tilbakemeldingene vi får fra lag og klubber, er at de setter pris på at vi tenker slik. Norway Cup er viktig for mange, sa Norway Cup-sjef Pål Trælvik til NTB tirsdag denne uken.

- - - - ANNONSE - - - -